NT2 betekent Nederlands als 2e taal. We gebruiken deze afkorting allemaal, maar velen van ons weten niet wat hij betekent. Spreek uit ‘en thee twee’!
Moedertaalsprekers van het Nederlands spreken NT1 (spreek uit ‘en thee één’), wat ‘Nederlands als eerste taal’ betekent. Dus iedereen die een andere moedertaal heeft dan het Nederlands, maar Nederlands spreekt, spreekt NT2, Nederlands als tweede taal – ook al is het zijn derde, vierde of zevende taal.
Geschatte leestijd 4 minuten
Auteur Margreet Kwakernaak – Dutch for Dummies
Gebruikers van het Nederlands als eerste taal
Ten eerste: hoeveel personen spreken Nederlands als eerste taal? Nederlands is hun moedertaal en ze worden ‘moedertaalsprekers’ genoemd. Hoeveel Nederlandse moedertaalsprekers zijn er in de wereld? Ongeveer 24 miljoen mensen. Maar Nederland heeft bijna 18 miljoen inwoners, dus buiten dit kleine landje moeten er ook andere mensen zijn die Nederlands spreken. Wie en waar zijn ze? Van 6,5 miljoen Belgen en 400.000 inwoners van Suriname is Nederlands de moedertaal. Suriname was vroeger een Nederlandse kolonie.
NT2 betekent Nederlands als 2e taal, maar hoeveel wordt het gesproken?
Ten tweede: Is er een groot aantal mensen dat Nederlands als tweede taal spreekt? Ja, dat is er, een vijfde van de Nederlandse bevolking heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Het zijn mensen die naar Nederland zijn gekomen voor werk, de liefde of veiligheid. In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht is meer dan de helft van de bevolking migrant. Spreken deze migranten allemaal NT2, Nederlands als tweede taal? Nee, en dat kan problemen opleveren.
Wonen in Nederland zonder dat je Nederlands spreekt
Welke problemen kunnen zich voordoen als je in Nederland woont zonder dat je Nederlands spreekt? De meeste Nederlanders spreken toch Engels ? Zeker, als je Engels spreekt en in een van de grote steden woont of in een stad met een universiteit, kun je best goed leven zonder Nederlands.
Aan de andere kant, hoe zal het leven zijn als je een gezin hebt? Ja, 51 steden hebben International Schools, maar het schoolgeld van een internationale school is hoog.
Bovendien gaan de meeste kinderen in Nederland vanaf 2 jaar naar een Kinderopvang, waar ze leren met andere kinderen om te gaan en te spelen. Gaan je kinderen daar niet naartoe, dan zullen ze toch op andere plaatsen Nederlands oppikken – en hoe voelt het als je als ouder je kinderen en hun vrienden niet begrijpt? Om nog maar niet te spreken over vele andere problemen die je kinderen kunnen overkomen als je besluit in Nederland te blijven en je geen woord Nederlands spreekt.
De beste motivator om Nederlands te leren zijn dus je kinderen. De op één na beste motivatie om Nederlands te leren is kans op werk. Weliswaar zijn je kansen in 2024 geweldig als je een hoogopgeleide man bent, in de IT of techniek werkt en je goed Engels spreekt, maar zodra je een van de genoemde punten mist, zijn je kansen op een goede baan beter als Nederlands op je cv staat. En recruiters houden van feiten: een diploma NT2 helpt! Je kunt ofwel het Inburgeringsexamen doen of een van beide Staatsexamens.
Een beetje Nederlands spreken maakt het leven prettiger
Een beetje Nederlands spreken is geen garantie dat je je thuis zult voelen in Nederland. Het is niet eenvoudig om goed contact te krijgen met Nederlanders. Zelfs Nederlanders hebben dat probleem als ze verhuizen naar een nieuw huis: het kan meer dan een jaar duren voordat ze zich thuis en geaccepteerd voelen in de straat. Maar als je migrant bent, maakt Nederlands spreken op niveau A2 of B1 het leven prettiger. Je begrijpt opschriften, advertenties en brieven van de gemeente of scholen. Op het werk zal je het leuk vinden om met je collega’s om te gaan. Als je bovendien kinderen hebt, is het fijn om te kunnen praten met de vrienden van je kinderen en hun ouders.
Bevalt het leven in Nederland goed en wil je een permanente verblijfsvergunning of naturaliseren? Dan zal je Inburgeringsexamen moeten doen. Er zijn er drie. Meer weten? Lees dan Je wilt inburgeren, maar welk examen moet je kiezen?
NT2 betekent Nederlands als 2e taal, dus NT2 leren is Nederlands leren
Vergeet de droom dat je in je eentje Nederlands leert. Ja, je kunt een goede start maken, de gratis app Duolingo helpt je goed. Luister naar anderen, lees opschriften en billboards op straat en je bereikt niveau A1 in zo’n drie maanden. Deelnemen aan gratis conversatielessen, op de scholen van je kinderen, in de buurt of in je expatclub – prima, de eerste drie maanden. Maar na die eerste kennismaking met het Nederlands, brengt een cursus Nederlands je veel sneller naar je doel.
Ben je hoogopgeleid, werk je fulltime en wil je ’s avonds comfortabel online studeren? Met De Delftse methode leer je het snelst spreken. Maar, je moet er wel 4 uur per week voor studeren!
Ook als je druk bent met opgroeiende kinderen, zijn online lessen NT2 ideaal.
Conclusie
- NT2 betekent Nederlands als tweede taal
- Wonen in Nederland zonder Nederlands is goed mogelijk in de grote steden en universiteitssteden
- Maar, je zult je meer op je gemak voelen als u Nederlands spreekt. Dat maakt het leven aangenamer
- Met de Delftse methode leer je heel snel spreken
Jw wilt je kinderen verstaan, ook als ze Nederlands spreken. Bovendien krijg je via je kinderen ook meer Nederlandse contacten.
NT2 leren spreken met Suitcase talen
Gebruik voor meer informatie het Contactformulier Suitcase talenen vermeld:
Hoe je tot nu toe Nederlands hebt geleerd
Hoe je situatie op dit moment is
Wat je wilt bereiken met je Nederlands
Unlock your Dutch potential! Follow us on LinkedIn