Nederlands B1 luistervaardigheid – 5 tips helpen om je doel te bereiken: een Nederlands paspoort, een permanente verblijfsvergunning of gewoon beter Nederlands. Tot 1 januari 2022 was voor alle migranten het niveau van het inburgeringsexamen A2. Afhankelijk van je opleidingsniveau kon je in minder dan een jaar inburgeren. Maar ook hoogopgeleiden moeten op een jaar rekenen om niveau B1 te bereiken. Integreer daarom het leren van de nieuwe taal in je dagelijks leven – deze 5 tips laten je zien hoe je dat kunt doen.
Geschatte leestijd 7 minuten
Margreet Kwakernaak, directeur van Suitcase talen en auteur van Werkwoorden op Rij 1, 2 en 3 en 5 andere studieboeken Nederlands
Nederlands B1 luistervaardigheid – tips voor je woordenschat
Woordenschat is de basis van je luistervaardigheid – voortdurende uitbreiding van je woordenschat moet net zo logisch zijn als slapen.
B1- Woordenschat: 4400 woorden leren -Tip 1
Niveau B1 vereist kennis van 4400 Nederlandse woorden. De Delftse methode is de kortste route, maar er zijn alternatieven. Kijk eens naar Woorden leren: maak het onderdeel van je leven voor een langzamere manier van leren.
Openstaan voor woorden die je tegenkomt, is de basis van het natuurlijke leren van talen.
Als gevolg daarvan blijven zelfs moedertaalsprekers nieuwe woorden leren. Sommigen bereiken een woordenschat van meer dan 50.000.
Hoe meer woorden je kent, hoe makkelijker je nieuwe onthoudt. Meestal kent een moedertaalspreker de woordfamilie al, en dat nieuwe gezinslid, het nieuwe woord, past als een puzzelstukje.
Versnel het leren van Nederlandse B1-woorden helpt je op weg om overeenkomsten tussen woordente zien.
Daarom is het begin van het leren van een nieuwe taal het moeilijkst: elk woord is nieuw. Maar, als je moedertaal verwant is aan de nieuwe taal, heb je een anker om de nieuwe woorden aan vast te knopen. Zoals je misschien weet, zijn Duits en Engels nauw verwant aan het Nederlands. Dus als je goed luistert en leest, herken je delen van de nieuwe woorden. Een beetje gissen doet de rest. Pas nadat je het nieuwe woord goed hebt geobserveerd en erover nagedacht, zoek je het woord op. Daarna is de betekenis ervan geen verrassing – of juist wel! Je hebt de betekenis misschien verkeerd geraden – als dat zo is, zal je juist door je fout het nieuwe woord nog beter onthouden.
Kortom: als je over een woord nadenkt voordat je het opzoekt, zal het onthouden ervan veel gemakkelijker zijn.
In Nederlands B1 in hoofdlijnen lees je ook over de drie andere taalvaardigheden op Niveau B1.
Woordenschat: gebruik je woorden – Tip 2
Leer in het begin geen woorden die je niet interesseren. Begin met de woorden die je het meest nodig hebt en die je het meest interesseren. En als ze eenmaal in je geschreven of gesproken notitieboekje staan: gebruik ze! In Woorden onthouden, de zeven stappen wordt uitgelegd hoe je korte- en langetermijn geheugen werkt en hoe je beide geheugens effectief kunt gebruiken.
Bovendien kan het je geruststellen als je weet dat je 4400 woorden passief moet kennen – en niet allemaal actief. Dit betekent dat je de betekenis van 4400 woorden onder de knie moet hebben als je ze leest of hoort. Dus, voor Nederlands B1 luistervaardigheid heb je ze alle 4400 nodig. Maar als je op niveau B1 spreekt, heb je er minder nodig. Helaas zijn taalexperts het er niet over eens hoeveel woorden je precies actief moet kennen als je op niveau B1 spreekt. Het enige waar ze het over eens zijn, is dat alle taalvaardigheden worden verworven door de activiteit zelf: spreken door te spreken, luisteren door te luisteren, lezen door te lezen en schrijven door te schrijven. Woorden en grammatica zijn accessoires: ze zijn niet het uiteindelijke doel, maar helpen je bij het verwerven van de vaardigheid zelf. In Nederlands B1 Spreken – 5 Tips meer over het spreken.
Goede tips voor op B1 leren lezen, vind je in Nederlands B1 lezen 5 Tips
Dus, samenvattend: activeer je woordenschat door deze te gebruiken – zo nodig door tegen jezelf te praten. In een Delftse methode conversatiecursus spreek je de hele les Nederlands én je leert 100 nieuwe woorden per week. De lessen zijn online met Zoom, dus je kunt ze van heel veel plekken op de wereld volgen.
Maak van luisteren je tweede nieuwe routine – tip 3
Oren en ogen zijn onze beste bondgenoten bij het leren van een nieuwe taal – of het nu Nederlands, NT2 is of een andere. Hoe leert een baby ‘mama’ zeggen? Een baby luistert naar het woord, let op de vereiste mondbewegingen en imiteert uiteindelijk wat hij hoort en ziet. Dat is de natuurlijke manier van leren! Weliswaar duurt de natuurlijke manier lang, maar zelfs met de meest geavanceerde methoden duurt het leren van talen jaren.
Trouwens – waarom denken sommige studenten dat je alleen kunt leren verstaan door luisteroefeningen? Of dat luistervaardigheid betekent dat je elk woord begrijpt? Verouderde methoden voor het leren van talen deden hen dat geloven. Vergeet die idiote aanname, en houd je oren en ogen open! Als je in Nederland bent, is Nederlands overal – en als je Nederlands leert in een niet-Nederlandse omgeving, is internet er, 24 uur per dag.
Luister informeel en maak zoveel luisterkilometers als je kunt. Je kunt dat doen terwijl je de keuken aan het opruimen bent, tijdens het hardlopen of een andere activiteit die goed bij luisteren past.
Stel daarnaast realistische doelen in plaats van gefrustreerd te raken dat je het niet begrijpt. Het eerste doel kan zijn: woorden kunnen oppikken zoals Ja, nee, goedemorgen, dank je wel.
Het tweede doel kan zijn: internationale woorden oppikken, zoals: internationaal, president, democratie, unie, socialistische partij, Verenigde Naties, Verenigde Staten, Oekraïne en andere namen van landen.
Verbonden Taal – tip 4 Nederlands B1 luistervaardigheid
Het is je misschien opgevallen dat het Nederlands dat je op straat hoort, in talkshows en als je collega’s grappen maken, anders klinkt dan het Nederlands in cursussen. Hoewel educatieve auteurs hun uiterste best doen om realistische dialogen te schrijven, klinken de dialogen in cursussen zelden realistisch. Meestal worden ze voorgelezen door stemacteurs die hun best doen om duidelijk en niet te snel te spreken.
Algemene informatie over het examen op B1 vind je in Slagen voor het Inburgeringsexamen B1
In het echte leven daarentegen hoor je mensen dingen zeggen als hoelawakhier, hoeissie? en komgoed. Op papier zouden deze zinnen er als volgt uitzien: Hoe laat was ik hier? (Hoe laat kwam ik aan), Hoe is het? (Hoe gaat het?) en Het komt goed (Alles komt goed). Stemacteurs in cursussen spreken elk deel van een woord uit en vermijden verbonden taal.
Op het moment dat ik les geef, zal ik zeggen: de buurvrouw is terug van vakantie, ik heb vanochtend even met haar gepraat. Maar, als ik met een Nederlandse vriend praat, zeg ik Debuufistrugfanfekantie, kebfenogton efe medrgpraat.
Het inslikken (niet uitspreken) van onbeklemtoonde delen van het woord en het verbinden van alle beklemtoonde delen komt veel voor in het gesproken Nederlands.
Maar hoe kan een nieuwkomer wennen aan dit fenomeen? Door te luisteren naar normaal gesproken Nederlands – op straat, in de sportschool, in het stadion, de Nederlandse vriendjes van je kinderen. Alle plekken waar Nederlanders elkaar ontmoeten zijn mooie gelegenheden om ze te horen praten in verbonden taal.
Nederlands B1 luistervaardigheid op het examen – tip 5
Tot nu toe lijkt het luistergedeelte van het B1-examen helemaal niet op het echte leven. Examenmakers gebruiken weliswaar echte Nederlandse interviews als basis, maar ze passen de teksten aan voor het examen.
In de eerste plaats wordt beroepstaal vervangen door meer gangbare termen. Examenmakers zorgen ervoor dat alle woorden behoren tot de 4400 meest gebruikte woorden in het Nederlands. Ten tweede worden de bewerkte interviews voorgelezen en niet spontaan gesproken. Hoewel sprekers in de luisterexamens een licht regionaal accent kunnen hebben, spreken ze het Nederlands goed uit. Doordat ze rustig praten, is het gebruik van verbonden taal beperkt.
Dus, als je je 4400 woorden onder de knie hebt en naar veel normaal Nederlands hebt geluisterd, is het verstaan van Nederlands op niveau B1 op het examen geen probleem.
Aan de andere kant moet je ter gelegenheid van het examen wel wat nieuwe vaardigheden leren met betrekking tot de vragen en de antwoorden. Het herkennen van trefwoorden en het analyseren van vraagtypes zijn de belangrijkste. In een van onze volgende blogs zoomen we in op specifieke examenvaardigheden.
Wil je weten hoe lang het duurt voor je op niveau B1 bent? Lees dan Nederlands B1 – hoeveel uren?
Conclusie Nederlands B1 luistervaardigheid – 5 tips
- Sta open voor nieuwe woorden
- Maak je woordenschat actief door tegen jezelf te praten
- Luister waar en wanneer je kunt
- Wen jezelf aan verbonden taal
- Het B1-examen vereist zowel luisterroutine als examenvaardigheid.
Nederlands leren met Suitcase talen
Studenten van Suitcase talen zijn hoogopgeleid en komen van over de hele wereld. Omdat Suitcase talen in Almere gevestigd is, zijn de meeste studenten expats die in Nederland wonen.
Hoewel de cursussen bedoeld zijn voor fulltime werkende mensen, ligt het tempo hoog en vereisen ze een goede motivatie. Suitcase talen gebruikt de Delftse methode.
Online lessen en modules van 5 weken bieden de flexibiliteit die drukbezette mensen nodig hebben.
Lees eerst Cursussen, gebruik daarna het contactformulier voor een gratis telefonische intake