Nederlands B1 Lezen – 5 Tips loodst je door wat als de makkelijkste taalvaardigheid wordt beschouwd: lezen. Telkens als je aan een taalleerder vraagt: ‘Hoe gaat het met je (Nederlands, Engels, Italiaans, enz.)?’ antwoordt deze onvermijdelijk: ‘Ik kan het best goed lezen, maar spreken is een probleem.
Met deze 5 tips helpen we je om je leesvaardigheid op de meest effectieve manier op niveau B1 te krijgen.
Geschatte leestijd 7 minuten
Margreet Kwakernaak, auteur en directeur van Suitcase talen. In 2023 is de derde editie van Dutch for Dummies verschenen
Nederlands B1 Tip 1: Open je ogen en je leesmateriaal is daar
Natuurlijk, deze tip ligt voor de hand als je in Nederland woont. Zodra je wakker wordt, lees je je eerste Nederlands op je telefoon.
Download de gratis NOS App en kies welke berichtjes je wilt ontvangen: nieuws, sport of allebei.
De NOS is de Nederlandse publieke omroep en hun berichtjes bestaan over het algemeen uit één zin. Je krijgt er een paar per dag.
Langzaam begin je woorden te herkennen, zeker als je het nieuws ook via andere media volgt. Geen probleem als je het niet elke melding begrijpt – er komt een dag waarop je ze wel allemaal begrijpt. Blijf wel nieuwe woorden opzoeken, wanneer je maar kunt.
Daarna, als je de badkamer binnenkomt – ook hier is Nederlands!
Nederlands is ook in je badkamer, tenzij je alleen producten uit je eigen land blijft gebruiken – dan lees je geen woorden als ’tandpasta’ en ‘voor gezonde tanden en sterke tanden’ Wat die woorden betekenen, kan je makkelijk raden.
Bij het ontbijt vind je nog meer meer Nederlands, zoals ‘soja, plantaardig, boordevol eiwitten’
Tja, ‘soja of soy’ is internationaal, ‘vol’= vol en eiwitrijk: wat zit er in melk en sojadranken? Veel eiwitten! Enzovoort, enzovoort – je hoeft je nooit te vervelen.
Bovendien gebruiken Nederlanders steeds meer Engels in commerciële teksten, dus het is leuk om met je tafelgenoten over de opschriften van je ontbijtproducten te praten.
Woorden leren: maak het onderdeel van je leven geeft je nog meer mogelijkheden om op een leuke manier nieuwe woorden te leren.
Ook buiten op straat gaat het lezen verder. Billboards, etalages en borden in het openbaar vervoer. Kortom, als je in Nederland woont, ontkom je niet aan het Nederlands of NT2 – pak je kans!
B1 lezen Tip 2: B1 bereiken met de plaatselijke krant
Veel Nederlanders hebben een sticker op hun brievenbus Ja/Nee, Nee/Ja of Nee/Nee. Het eerste Ja of Nee gaat over het ontvangen van folders met aanbiedingen van supermarkten en andere winkels. Zonde van het papier, al die folders elke week! Je kunt beter de Reclamefolder App downloaden. Daar lees je alle weekaanbiedingen van je favoriete winkels.
Maar, het tweede Ja of Nee, informeert de bezorger of u de huis-aan-huiskrant toestaat. Daarin staat lokaal nieuws, wat er te beleven is in je buurt, informatie van de gemeente, een culturele agenda, evenementen voor kinderen en natuurlijk wekelijkse aanbiedingen.
Je kunt de ja nee sticker bestellen via de website van je gemeente.
Plaatselijke kranten hebben ook online versies, maar daar vind je minder informatie
De plaatselijke krant helpt om je leesvaardigheid op niveau B1 te krijgen.
Bovendien helpt plaatselijk nieuws je bij ‘inburgeren’. 10 Minuten per week koppensnellen, dat wil zeggen het lezen van de koppen (titels) en de ondertitels van de foto’s, is de moeite waard. Je leert er de weg vinden in de plaats waar je woont. Lees meer over niveau B1 in Nederlands B1 in hoofdlijnen
Lezen tip 3: hoe een B1-tekst eruitziet
In het CEFR/ERK, het Europese systeem voor het bepalen van taalniveaus, worden alle vaardigheden op de verschillende niveaus verklaard door ‘can do’-verklaringen. Er staat over lezen en luisteren: Een persoon op niveau B1
• Kan de hoofdpunten begrijpen van duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen op het werk, op school, in de vrije tijd, enz.
• Kan omgaan met de meeste situaties die zich kunnen voordoen tijdens het reizen in een gebied waar de taal wordt gesproken.
Aan wat voor teksten moeten we dan denken?
Vooral aan informatieve teksten, zoals e-mails en folders over praktische, school, zorg- en gemeentezaken.
Omdat er veel allochtone Nederlanders in Nederland wonen, zijn de meeste officiële documenten op niveau B1 geschreven. Maar als ze over heel specifieke thema’s gaan, zoals religie of recht, dan begrijp je deze teksten nog niet.
Wil je weten wat de belangrijkste onderwerpen van het B1- examen zijn? Lees dan Slagen voor het Inburgeringsexamen op B1
• In de persoonlijke sfeer kan je een Nederlandse e-mail van een vriend of een familielid lezen als het gaat over dingen die zijn gebeurd, vakanties en reizen, met eventuele persoonlijke gevoelens en wensen
• Je kan nieuws in eenvoudig Nederlands begrijpen.
Internetteksten zijn makkelijker dan nieuws op papier. Daarom zou je op niveau B1 het grootste deel van NU.nl moeten begrijpen. Deze gratis nieuws-app is een mix van video’s en teksten, dus je leert ook luisteren en verstaan.
Lees meer over Nederlands verstaan in Nederlands B1 luistervaardigheid, 5 top tips
Tip 4: Gebruikers van de Delftse methode hebben een voorsprong bij het examen lezen B1
De Delftse methode is ontwikkeld door de TU Delft, Technische Universiteit Delft, en is al 40 jaar een bewezen succes.
Je bereidt je les voor met e-learning en je oefent in de conversatieles. Het is de snelste manier om Nederlands te leren – als je bereid bent flink te studeren.
In de Suitcase talen 5-weekse online modules leer je 100 nieuwe woorden per week. Je hebt twee online conversatielessen per week en de studielast is 4-6 uur – gedurende 5 weken. Cursussen
Nederlands lezen B1 vereist kennis van 4400 woorden. Dat aantal leer je met de Delftse methode in 44 weken: minder dan een jaar. Sommige studenten, zelfs degenen die fulltime werken, redden het! Maar, de praktijk heeft geleerd, dat de meeste mensen die NT2 studeren voor B1 op een jaar moeten rekenen. Natuurlijk, dat is hetzelfde als met een traditionele B1-methode.
Toch is er een groot verschil: studenten van de Delftse methode spreken twee keer zo vloeiend als studenten die Nederlands leren met een traditionele cursus. Lees in De Delftse methode is sneller waarom.
Bovendien gebruiken studenten bij de Delftse methode hun 4400 woorden actief. Traditionele studenten daarentegen herkennen ze vooral – in de geschreven en gesproken teksten van anderen. Als ze moeten spreken, weten ze veel minder woorden.
En daar is dan is de voorsprong die de Delftse methode je geeft bij het examen Lezen B1 : je uitgebreide woordenschat! Wil je heel precies op hoeveel uur je moet rekenen voor B1? Lees dan Nederlands B1 – hoeveel uren?
Tip 5 over lezen: Onderwerpen die je kunt verwachten bij het B1-examen
Je vindt de proefexamens voor het Inburgeringsexamen B1 op Staatsexamens NT2 oefenen. De proefexamens inburgering A2 vind je op Inburgeren/Oefenen.
Het staatsexamen lezen op niveau B1 duurt 110 minuten. Je krijgt 6 teksten en je moet 35 meerkeuzevragen beantwoorden.
De onderwerpen van de leesexamens zijn onder te verdelen in 4 categorieën:
werk, onderwijs, populaire wetenschappen en technologie.
Zodra je je eerste leesexamen op niveau B1 doet, zul je merken dat de meeste leesteksten over specifieke werk- en opleidingsonderwerpen gaan. Ook staat er soms vaktaal in. Maar: hoe specifieker de teksten, hoe globaler de vragen. Gelukkig! Het is niet nodig om elke zin en elk woord van de teksten te begrijpen. In Slagen voor het Inburgeringsexamen B1 vind je informatie over het hele examen.
Hoewel ik voorzie dat de teksten van het inburgeringsexamen op niveau B1 algemener en korter zullen worden, zal het leesexamen op B1 twee keer zo moeilijk blijven als het Inburgeringsexamen A2.
Voor dat leesexamen kon je slagen met een woordenschat van 1100 woorden. Dat aantal woorden kende je na het 20 teksten van de Delftse methode.
Lees ook over Nederlands spreken op B1 in Nederlands B1 Spreken – 5 Tips
Conclusie Nederlands B1 Lezen – 5 tips
• Lees nieuwe woorden altijd en overal
• De plaatselijke krant leidt je naar B1
• B1-teksten zijn non-fictie en informatief
• De Delftse methode brengt je een grote woordenschat
• B1-leesteksten richten zich op werk, onderwijs, techniek en populaire wetenschap
Nederlands leren met Suitcase talen en De Delftse methode
De studenten van Suitcase talen zijn hoogopgeleid en komen van over de hele wereld. Omdat Suitcase talen is gevestigd in Almere, vlakbij Amsterdam, zijn de meeste studenten expats die in Nederland wonen.
Hoewel de Cursussen bedoeld zijn voor fulltime werkende mensen, zijn ze snel en vereisen ze een goede motivatie.
Online lessen en modules van 5 weken bieden de flexibiliteit die drukke mensen nodig hebben.
Gebruik het Contactformulier voor het aanvragen van een gratis telefonische intake.
Vermeld of je al Nederlands spreekt en wat je doel is.
We bellen je snel terug!
Unlock your Dutch potential! Follow us on LinkedIn