Nederlands B1 – hoeveel uren? Veel factoren zijn van invloed op de tijd die je nodig hebt om Nederlands te leren. Je moedertaal, je dagelijkse contact met het Nederlands en de leermethode : dat zijn de drie belangrijkste. In deze blog leggen we uit waarom.
Voordat je begint: de Taalniveaus CEFR/ERK vertellen je waar A2 en B1 voor staan.
Geschatte leestijd 8 minuten
Margreet Kwakernaak, auteur Dutch for Dummies en 7 andere leerboeken Nederlands
Ten eerste: je moedertaal
De eerste factor die bepaalt hoe lang het duurt om Nederlands B1 te bereiken, is je moedertaal.
Als je moedertaal Duits is, leer je Nederlands (NT2) razendsnel. Nederlands en Duits zijn als broer en zus – ze lijken op elkaar. Aan de andere kant kunnen die overeenkomsten je ook in de war brengen. ‘Valse vrienden’ is de naam voor woorden die op elkaar lijken, maar in de andere taal een andere betekenis hebben.
In het Nederlands betekent ‘ik mag zwemmen’ : ‘ik heb toestemming om te zwemmen’, terwijl het Duitse ‘Ich mag schwimmen’ betekent ‘ik hou van zwemmen’.
Spreek je Engels? Nou, dat helpt om Nederlands te leren! Engels behoort, net zoals Nederlands, tot de groep Germaanse talen. Deens, Schots, Zuid-Afrikaans, Noors en Zweeds zijn de andere leden van de familie. Maar als je vaker Engels spreekt dan Nederlands, is de woordvolgorde in de Nederlandse zin moeilijk te leren – die is totaal anders dan de Engelse.
Bovendien moeten Zuid-Afrikanen hard werken om Nederlandse werkwoorden te leren – de Nederlanders veranderen alle vormen van de werkwoorden, terwijl de Zuid-Afrikanen dat niet doen.
Nederlands B1 – hoeveel uren? De talen die het verst verwijderd zijn van het Nederlands
Arabisch, Chinees en Japans komen op de eerste plaats: sprekers van deze talen moeten rekenen op meer dan het dubbele aantal uren in vergelijking met Engels- en Duitstaligen.
Grieks en Turks komen op de tweede plaats – mensen die deze talen spreken, hebben 25% meer tijd nodig dan Engelse native speakers.
Tot slot hebben sprekers van Frans, Italiaans en Spaans 20% meer tijd nodig dan Engels- en Duitstaligen.
Deze uitkomsten laten zien dat hoe meer de taal van je moeder afwijkt van de taal die je wilt leren, hoe harder je moet werken om die taal te leren.
Ten tweede: dagelijks contact met het Nederlands versnelt het leren
De tweede factor die de leersnelheid van een taal beïnvloedt, is de blootstelling aan de nieuwe taal. Als je de taal de hele dag om je heen ziet en hoort, versnelt dat het leerproces.
Of je nu een intensieve cursus volgt, in het Nederlands werkt of zelfstandig Nederlands studeert: dagelijks contact met het Nederlands houdt je hersenen bezig. Bovendien, hoe meer je de taal actief gebruikt, hoe sneller de woorden migreren van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen. Eenmaal in het langetermijngeheugen aangekomen, blijven ze daar.
Voor hoelang? Dat hangt af van het gebruik dat je ervan maakt. ‘Use it or lose it’ geldt voor alle vaardigheden. Lees meer in Woorden onthouden – de zeven stappen
Ook sporters moeten elke dag trainen
Denk bijvoorbeeld aan sporters en muzikanten – zij moeten elke dag trainen – niet alleen om beter te worden, maar ook om hun vaardigheden te behouden.
Dan nu terug naar het leren van talen. Wat druppelsgewijs binnenkomt, zoals één keer per week kleine stukjes nieuwe taal, zal in je korte geheugen komen, maar het geleerde verdwijnt alweer voordat de zeven dagen voorbij zijn – tenzij je het in de loop van de week herhaalt.
Laten we nog wat langer naar dit voorbeeld kijken. Herinner je je de wekelijkse lessen op school nog? Een week later moest de leraar beginnen met het herhalen van de dingen van de week ervoor. Herhalen in de les is goed voor de portemonnee van de leraar, maar niet voor de jouwe, als je jouw lessen zelf betaalt!
Twee keer per week les is beter – en het beste is om 45 – 60 minuten per dag aan de taal te besteden. Of dat nu is door naar moedertaalsprekers te luisteren, door tv te kijken, of studeren met e-learning of een leerboek – telkens wanneer je je hersenen aan de nieuwe taal laat werken, zullen nieuwe dingen worden overgedragen van het kortetermijngeheugen naar het langetermijngeheugen.
Voor hoelang? Dat hangt af van hoeveel je de nieuwe taal gebruikt.
Internet en tv zijn je beste vrienden
Sommige studenten Nederlands zeggen: “Ik kan de taal niet goed leren, want ik woon niet in Nederland’ – ‘mijn werk is in het Engels’ of ‘Nederlanders schakelen over op Engels als ik Nederlands probeer te praten’.
Ja, dit kan allemaal gebeuren, maar met internet en tv kan je 24 uur per dag Nederlands horen en zien, als je dat wilt. Het gebruik van die bronnen om zowel plezier te hebben als te leren, maakt deel uit van je dagelijks contact met de taal.
Lees hier meer over in Woorden leren – maak het onderdeel van je dagelijks leven.
Nederlands B1 – hoeveel uren? De leermethode komt op de derde plaats
We kunnen er kort over zijn: helemaal in je eentje een taal leren, is de langste weg om Nederlands B1 te bereiken. Alleen als je jonger bent dan 20 en minimaal 12 uur per dag ondergedompeld bent in de nieuwe taal, leer je net zo snel zonder als mét begeleiding.
Denk opnieuw terug aan je kindertijd. Hoe lang duurde het voordat je je moedertaal correct sprak? Hoeveel jaar heb je op school les in je moedertaal gehad? In heel veel landen is dat zo’n tien jaar. Nederlandse kinderen hebben 5-6 jaar nodig om de 5000 woorden van het B1-domein onder de knie te krijgen – en als er thuis twee of meer talen worden gesproken, kan het langer duren.
Lees hier meer over in Nederlands B1 in hoofdlijnen
Benodigde uren om Nederlands B1 te bereiken met de Delftse methode
Suitcase talen ging in september 2020 online en stapte over naar de Delftse methode. De Delftse methode is gebaseerd op e-learning met conversatielessen. Vooral in het begin is communicatie belangrijker dan correctheid en grammaticale regels.
Studenten bereiden met e-learning een tekst voor. In een online conversatieles praten zij over de tekst.
Hoogopgeleiden boeken de beste resultaten met De Delftse methode: deze vereist studievaardigheden en discipline.
Voor het bereiken van niveau A2 met de Delftse methode, startend vanaf niveau 0, volg je 27 lesuren (online conversatie). Jouw studietijd thuis met e-learning is 40×4=160 uur.
Zo bereik je niveau A2 in 187 uur gedurende 20 weken. Je spreekt dan ook aanzienlijk beter dan na een traditionele A2 studie van 120 uur.
Niveau A2- B1: lesuren (online conversatie): 27 uur. Je studietijd thuis met de e-learning is: 40x 6=240 uur. In totaal 267 uur gedurende 20 weken. Daarna spreek je stukken beter dan aan het einde van een traditionele B1 cursus.
Resumerend: van niveau 0 naar niveau B1 gaan met de Delftse methode kost 454 uur gedurende 40 weken.
Na het doorwerken van het Delftse methode B1-materiaal ben je zelfs al op weg naar niveau B2.
Conclusie
- Het hangt van je moedertaal af hoeveel uren je nodig hebt om Nederlands te leren
- Hoe minder Engels je kent, hoe moeilijker het is om Nederlands te leren
- Je leert sneller als je elke dag in contact bent met de nieuwe taal
- Ook de leermethode bepaalt hoe snel je Nederlands leert spreken. Het gaat het langzaamst als je in je eentje leert en met niemand Nederlands praat.
- Met de Delftse methode samen met conversatieles bereik je Nederlands B1 in 454 uur
De Delftse methode bij Suitcase talen
E-learning en online conversatielessen bieden veel flexibiliteit – sommige studenten doen volledig mee vanuit het buitenland, anderen tijdelijk. Ze doen altijd mee met de les, zelfs als ze voor hun werk reizen of hun ouders bezoeken. Een online student mist zelden een les!
Maar, de cijfers in deze blog houden geen rekening met eventuele obstakels op je pad. Toch is het genoemde aantal uren niet uit de duim gezogen – ze komen uit de praktijk. Ik heb het grootste deel van mijn leven op de traditionele manier les gegeven. Maar, met de Delftse methode bereiken studenten niveau B1 in minder dan een jaar tijd!
Natuurlijk slagen sommige studenten er niet in om zo snel Nederlands te leren. Of de methode is te snel, of ze houden niet van de methode. Sommigen van hen kunnen de intensieve studie niet combineren met hun werkverplichtingen. Anderen moeten om persoonlijke redenen één of twee keer een studiepauze nemen. Het modulaire systeem, uniek voor Suitcase talen, biedt die flexibiliteit.
Twijfel je nog of de Delftse methode iets voor jou is? Lees eerst het testimonial De Delftse methode is snel. Neem dan de proef op de som en volg je eerste module van 5 weken! Daarna weet je het.
Lees vervolgens praktische informatie in Cursussen.
Om te weten in welke module je moet starten, gebruik je het Contactformulier. Vermeld daar
- Of je een beetje Nederlands spreekt en hoe je dat hebt geleerd
- Je persoonlijke situatie
- Jouw doel