De Delftse methode en KNM, onderdeel van het Inburgeringsexamen. KNM wijst je de weg in Nederland. Lees hier over KNM in de Delftse methode
Geschatte leestijd 7 minuten
Auteur: Margreet Kwakernaak, auteur van De Kleine Nederlands voor Dummies en 7 andere leerboeken Nederlands
Wat zit er in KNM, Kennis van de Nederlandse maatschappij
Om te beginnen moeten alle kandidaten voor het Inburgeringsexamen slagen voor het onderdeel KNM. Expats, kennismigranten, vluchtelingen, alle nieuwkomers die die een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd willen hebben of willen naturaliseren, doen hetzelfde examen.
Het examenonderdeel KNM heeft twee doelstellingen. De eerste is jouw integratie in de Nederlandse samenleving, de tweede is je de hulpmiddelen daarvoor aan te reiken.
Daarom heeft het examen de volgende onderdelen: Werk en Inkomen; Manieren, Waarden en Normen; Gezondheid en Gezondheidszorg; Geschiedenis en Aardrijkskunde; Organisaties; Politiek en Recht, en tot slot Onderwijs.
Lees meer in het KNM-examen
De meeste informatie die je voor KNM nodig hebt, vind je in de Delftse methode.
Lees deze blog om te weten waar je kennis van de Nederlandse samenleving kunt vinden in de Delftse methode.
De Delftse methode blinkt uit in lange termijn informatie: Geschiedenis van Nederland
De Delftse methode blinkt uit in informatie over aardrijkskunde en geschiedenis die niet snel veroudert.
Basisgeografie, beschrijving van landschappen, polders en de Randstad met zijn grote steden in het Westen: je vindt het allemaal in de tweede helft van het A2-deel van de Delftse methode, Nederlands voor Buitenlanders. De Delftse Methode is circulair opgebouwd: alle genoemde thema’s komen terug in het B1-deel van de methode, de Tweede Ronde. Daar komen ze nog een keer langs, met meer details en moeilijker woorden.
Of je nu Nederlander of nieuwkomer bent, Willem van Oranje en de 80-jarige oorlog zijn onvermijdelijk in de Nederlandse geschiedenis. Als goed opgeleide Nederlandse dame verveelde ik me met deze oude kost. Maar, tot mijn verbazing, heeft de Delftse methode deze oude kost nieuw leven ingeblazen.
Hoe is dat gebeurd? In de Delftse methode-conversatielessen komen geschiedenis en aardrijkskunde in een veel bredere setting aan bod dan alleen het Nederlandse perspectief. Als ik het aan mijn internationale studenten vraag, blijkt dat bijna elk land zijn eigen Willem van Oranje heeft – iemand die het land heeft bevrijd van de onderdrukker of het land heeft hervormd – of allebei.
De Delftse methode en KNM: geschiedenis in internationaal perspectief
Daarnaast is het erg interessant om de studenten te vragen welke landen hun onderdrukkers zijn geweest. Of zijn hun voorouders zelf onderdrukkers geweest? De Nederlandse geschiedenis verbleekt bij wat sommige landen hebben meegemaakt. En weet je, wat je met emotie hebt besproken, vergeet je niet meer!
Delftse methodethema’s als Gelukkige Kinderen, van Republiek naar Koninkrijk en De Tijden zijn Veranderd, allemaal in Nederlands voor Anderstaligen lokken interessante gesprekken uit. Dit gaat veel dieper dan wat je nodig hebt voor KNM. Het KNM-examen heeft niets filosofisch. Integendeel, het is heel praktisch.
Delftse methode-geografie vergeleken met het onderdeel Aardrijkskunde van KNM
Laten we naar de geografie gaan. TU Delft ontwikkelde de Delftse methode voor de buitenlandse studenten die naar Delft komen voor een technische studie, waaronder Waterbouw. Vanwege de technische interesses van deze studenten geeft de Delftse methode veel informatie over waterbeheer. Polders, de watersnood van 1953 en onze nationale trots, het Deltaplan, om het water voor altijd tegen te houden, alles is aanwezig. Voor KNM is het een overdosis, meer dan je nodig hebt. Voor het KNM-examen hoef je, naast de Delftse methode, niet nog meer theoretische aardrijkskunde te leren!
KNM-studenten, maak in je eigen belang een paar uitstapjes naar de plaatsen die in de Delftse methode genoemd worden!
In oude Nederlandse steden als Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Delft, komen verleden en heden samen. Bezoek ook Rotterdam en beleef zelf wat je in de methode uit je hoofd hebt geleerd.
De KNM-onderwerpen – Werk en Inkomen en onderwijs in de Delftse methode
Natuurlijk vind je het thema Onderwijs terug in de Delftse methode. Daarentegen vind je in de Delftse methode slechts één tekst over werk: aan het eind van het B1-deel, de Tweede Ronde.
Zoals alle teksten in dit boek met e-learning, zit deze tekst over werk wel bomvol informatie.
Gebruik zo mogelijk geen boek voor praktische informatie die actueel moet zijn
Je kunt naast de Delftse methode een apart KNM-boek bestuderen voor praktische informatie zoals organisatorische aspecten van Gezondheidszorg, Organisaties, Politiek en Recht. Hoewel Taalcompleet KNM aantrekkelijk is, is de methode bedoeld voor klassikale discussies en kost de uitgebreide e-learning je meer dan 40 uur. Na de Delftse methode is dat tijdverspilling! ALs je daarentegen je alleen de teksten in het boek leest, is het een goede aanvulling op de KNM-onderwerpen in de Delftse methode.
Welkom in Nederland is een ‘klassieker’ voor KNM, maar veel te uitgebreid na de Delftse methode. Volg onderstaande tips voor een efficiëntere manier om te slagen voor het Inburgeringsexamen A2.
Open kort voordat je niveau A2 hebt bereikt oefenen examens KNM en doe het eerste proefexamen. Klik aan het einde op Afsluiten. Klik op Score en controleer je antwoorden. Score 1 van 1 betekent dat je antwoord juist is. Controleer vervolgens je antwoorden één voor één en analyseer wat je zwakke onderwerpen zijn. Bestel of leen eenKNM-boek en lees daar alleen over de onderwerpen die je niet goed genoeg kent.
Doe het tweede proefexamen. Nog te veel fouten? Analyseer opnieuw, lees opnieuw, doe enkele van de proefexamens in het boek. Je kunt oefenen examens KNM nog een keer doen, maar misschien heb je de antwoorden onthouden.
Probeer in dat geval een oud proefexamen dat je op internet vindt. Let op: KNS is de A1-versie van KNM, oefen dat makkelijke examen niet!
Conclusie
- KNM (Kennis van de Nederlandse Maatschappij) is een onderdeel van het Inburgeringsexamen op welk taalniveau dan ook. In de Delftse methode staat veel KNM
- Je leert vooral veel over de geschiedenis en geografie van Nederland
- De Delftse methode stimuleert je om jouw eigen land te vergelijken met Nederland
- Hoe meer je van Nederland probeert te zien, hoe minder je voor KNM hoeft te studeren
- Voordat je een KNM-boek koopt, doe je een KNM-oefenexamen op de Inburgeringswebsite. Misschien is het niet eens nodig om een boek te kopen en kan je de dingen die je niet weet, opzoeken op internet.
Examentraining Inburgeringsexamen
In 2024 gaat Suitcase talen door met de korte Examentrainingen Inburgeringsexamen A2. In deze examentraining maak je oefenexamens Spreken en Schrijven. Van de docent krijg je feedback op je spreken en schrijven.
Zorg er daarom voor dat je tijdens de 3 weken van je (avond)training 8 uur tijd heb om je assessments voor te bereiden: alleen dan krijg je tips en trucs die je nodig hebt om voor het Inburgeringsexamen op A2 te slagen.
Misschien moet je Inburgeringsexamen doen op niveau B1. Voor dit examen bieden wij de Examentraining B1. De naam van dit examen is Staatsexamen NT2 Programma I. NT2 betekent Nederlands als tweede taal.
In Je wilt inburgeren, maar welk examen moet je kiezen? lees je meer over de verschillende Inburgeringsexamens.
Zin om mee te doen met één van beide examentrainingen? Gebruik Contact
We bellen je snel terug!