Nieuwe woorden verzamelen is punt één, ze onthouden is een tweede.
Het vinden van woorden vinden is eenvoudig – ze zijn overal.
Maar ze onthouden – dat is moeilijk! Hoe krijgen we dat voor elkaar? Deze blog vertelt je de zeven stappen die je moet zetten.
Geschatte leestijd 8 minuten
Margreet Kwakernaak, auteur van Dutch for Dummies 7 andere leerboeken Nederlands
Waar we van uitgaan
Om te beginnen: we gaan ervan uit dat je nieuwe Nederlandse woorden weet te vinden. Onze blog Woorden leren: maak het onderdeel van je leven kan je erbij helpen. Maar de blog die je nu leest, gaat over het onthouden van nieuwe woorden.
Ten tweede nemen we aan dat je erg gemotiveerd bent om de nieuwe taal te leren. Stel dat je in een land woont waar de taal wordt gesproken. Als je in dat land woont, heb je veel mogelijkheden om op een natuurlijke manier in contact te komen met de taal.
Persoonlijke omstandigheden en het leren van woorden
Tijd, tijd en nog eens tijd. Misschien ben je te druk voor wat dan ook. Maar, gelukkig is een deel van het leren van talen informeel. Overal op straat kan je Nederlandse teksten lezen, op de billboards en vooral: in de supermarkt. Daarnaast kan je Netflix met ondertiteling kijken en internet biedt 24/7 Nederlands.
Aan de andere kant, als je echt hebt besloten om Nederlands (NT2) te leren, wees dan blij dat je volwassen bent. In de eerste plaats weet je hoe je moet studeren. Bovendien zal een sterke motivatie je helpen om door te zetten en de zeven stappen te zetten voor elk woord dat je wilt onthouden.
Tot slot, wat zijn de zeven stappen die nodig zijn om woorden te onthouden?
Zoek de betekenis en schrijf het woord op – de eerste twee stappen
Stap 1. Je vindt een nieuw woord en je wilt weten wat het nieuwe woord betekent. Als je de Delftse methode gebruikt, is dat al heel gemakkelijk: je klikt op het woord en krijgt de vertaling in jouw taal. Anders zoek je het woord op met je telefoon. En voeg je bij het gebruik van Google Translate een sterretje toe aan de belangrijke woorden zodat je ze makkelijk terug kunt vinden? Tot slot een gewetensvraag. Lees je je woorden met een ster wel eens na?
Bravo als je dat doet! Toch is het veel beter om de interessante woorden, de woorden die je het eerst wilt onthouden, ergens op te schrijven. Dat kan stap 2 zijn. Je zou ze in een woorden-app kunnen zetten, zoals Quizlet. Voordat we dieper ingaan op stap 2, heb ik een vraag. Heb je tijdens je studie aan de universiteit of hogeschool aantekeningen gemaakt van colleges of heb je later een hand-out gekregen? En welke colleges herinner je je het beste: die met interessante onderwerpen, die waarvan je aantekeningen maakte of die met hand-outs? Waarschijnlijk herinner je je de aantekeningen die je zelf maakte en ben je de hand-outs grotendeels vergeten. Zo gaat dat ook met woorden leren: kopiëren en plakken is eenvoudig, maar je onthoudt het beste als je zelf elke letter schrijft of typt.
Denk na over het woord, luister ernaar en spreek het uit – de stappen 3, 4 en 5
De volgorde van de stappen kan verschillen. Het belangrijkste is dat ze allemaal in het proces zitten.
De derde stap is nadenken over het woord, maar dat kan ook stap 2 zijn. Vaak zet je beide stappen tegelijk. Opschrijven – of kopiëren en plakken – geeft je de tijd om over het woord na te denken. Lijkt het woord op een ander woord, lijkt het op een andere taal die je kent? Of is het een andere vorm van een Nederlands woord dat je kent?
Stap 4, vaak ook stap 1, is het woord horen. Sommige mensen onthouden woorden het best als ze die geschreven of gedrukt zien, anderen moeten woorden horen om ze goed te kunnen onthouden. Maar, om woorden voor lange tijd in je geheugen op te slaan, zijn zowel horen als zien vereist.
Een vervolg op het luisteren is om het woord hardop te zeggen. De vijfde stap is het woord uitspreken. Je probeert de uitspraak uit, het is alsof je het woord proeft. Bij het uitproberen zijn tong en mond aan het werk – en ook dat helpt. Hoe meer zingtuigen je bij het leren betrekt, hoe beter je woorden onthoudt.
Volgens sommige docenten is stap 6 illegaal
Pas op! Een deel van stap 6 is illegaal, zeggen sommige docenten. Anderen vertellen ons dat het heel natuurlijk is: beslissen of je het woord wilt onthouden of niet. Een goede taalleermethode heeft echter de keuze al voor je gemaakt: in die methode vind je alleen veelgebruikte woorden. En veelgebruikte woorden zijn de eerste woorden die je wilt onthouden.
Maar, is het niet een heel natuurlijk proces dat je je namen herinnert van mensen die belangrijk waren in je leven en dat je degenen vergeet die weinig indruk op je hebben gemaakt? Ja, dat is normaal, en daarom kan het een goede aanpak zijn niet je best te doen voor woorden die nu niet nuttig voor je zijn. Heb je een verkeerde beslissing genomen? Geen probleem, je zult het ervaren en je zult het woord later toch leren. Werk aan de woorden die je nodig hebt en herhaal ze.
Theorie omzetten in praktijk is stap 7
De laatste stap is de moeilijkste. Maar niet als je studeert met de Delftse methode met conversatielessen, want in die lessen pas je stap 7 toe. Theorie – de tekst die je hebt voorbereid voor je les– zet je om in de praktijk in de conversatieles. In de Delftse methode zitten alle genoemde stappen.
Verder is de Delftse methode zo intensief, dat je tijdens de cursus geen tijd hebt voor iets anders dan het voorbereiden van de conversatielessen. Deze zeven stappen om woorden te onthouden kan je later gebruiken, als je geen les meer hebt.
Maar, als je geen les volgt, hoe vind je dan mogelijkheden om te oefenen? Hoe je in contact komt met Nederlanders valt buiten het bestek van deze blog. Eén optie is voor ons allemaal beschikbaar: praten met een denkbeeldig persoon. Je kunt gesprekken verzinnen met Nederlanders die je ontmoet op een feestje, met een Nederlandse vriend, met een Nederlandse collega. Siri van Apple verstaat Nederlands, de assistent van Google ook, maar niet als thuis muziek wilt horen – dus niet voor Google domotica. Daarvoor moet je Engels tegen Google spreken. Het hangt van je regio af of Cortana van Microsoft Nederlands spreekt, dat moet je even uitproberen. Kan jij aan jouw telefoon in het Nederlands internetinformatie vragen? Je mag al trots zijn als je telefoon jouw Nederlands verstaat. En als je het antwoord begrijpt, is dat geweldig!
Waar de 7 stappen om woorden te onthouden vandaan komen
Taalspecialisten zouden geen specialisten zijn als ze het allemaal met elkaar eens waren. Hun algemene advies om woorden te onthouden, is echter 4+1+1+1. De eerste 4 acties zijn horen, lezen en semantiseren, dus de betekenis van een woord opzoeken en erover nadenken. Daarna schrijf je het of sla je het op, bij voorkeur in een zin. Vervolgens komt consolidatie: je herhaalt het in een gesproken of geschreven oefening, of je hoort het en je leest het nog een keer – het liefst in verschillende zinnen en situaties.
De laatste stap is controle, misschien op school, misschien in het echte leven. Je wilt het woord gebruiken. Kan je erop komen, zit het in je hoofd?
Het beste is herhalen met wat tijd ertussen – het hele proces kan enkele weken tot drie maanden duren.
Misschien heb je onvoldoende geduld, tijd of discipline voor dit trage proces? Met de Delftse methode Cursussen van Suitcase talen ga je veel sneller! Per les leer je 50 nieuwe woorden in praktische zinnen – 100 per week. Maar,voor deze conversatielessen moet je wel hard studeren: twee uur per les, dus vier uur per week. Studeer je minder, dan begrijp je al snel niet meer waar het gesprek over gaat. Daarom bereiden studenten Delftse methode hun lessen altijd goed voor. Je wordt meegesleept door het hoge tempo en de groep. We hebben daarom de lesstof verdeeld over modules van 5 weken, zodat je zelf pauzes in kunt bouwen.
Je kunt het
Denk je: het gaat me nooit lukken?
Dan is het goed om te weten dat het leren van een taal een lang proces is, maar dat je het leren en onthouden van woorden onderdeel kunt maken van je dagelijkse leven. Het is niet nodig om je hele Nederlandse leven zoveel nieuwe woorden per week te onthouden! Het begin is het moeilijkst, daarna is het leren en onthouden van woorden routine geworden.
Bovendien is het ook normaal dat je veel meer woorden begrijpt dan je zelf kunt gebruiken. De tijden van het uit het hoofd leren van lange rijen losse woorden zijn voorbij! Onthoud woorden in zinnen die iets voor je betekenen – de rest zal volgen.
Conclusie
Om een woord te onthouden, voer je 7 acties uit. Zij zijn:
- lees het
- hoor het
- zoek het op
- denk erover na
- spreek het uit
- en schrijf het.
- Wacht een paar weken en herhaal het woord, lees, schrijf of hoor het, het beste in een andere context (situatie). Het allerbelangrijkst: gebruik het woord in het echte leven.
Suitcase talen helpt je bij het leren van Nederlands
Lees meer in Cursussen Suitcase talen
Weet je niet wat je taalniveau is?
Gebruik dan het Contactformulier en vermeld
- hoe je tot nu toe Nederlands hebt geleerd en hoe lang
- hoe je situatie nu is
- wat je doel is
We bellen je snel terug